dijous, 28 de gener de 2016

LA HISTÒRIA ES PODRIA REPETIR

Un mes després de les eleccions d' Espanya, on es va acabar amb el bipartidisme amb la creació de nous partits polítics, on van aconseguir un nombre considerable de representants, cosa que condiciona als partits polítics perquè han de fer pactes per a veure qui governarà, ja que no tenen la majoria per poder fer-ho i necessiten el suport dels altres partits.
Els que ho tenen més perillós són els qui governaven fins ara, el PP, que ho tenen difícil per continuar fent-ho; el dia 25 de gener de 2016 a la ràdio van dir el següent:
-"Les eleccions d'Espanya han portat a una situació d'immobilitat dels dos principals partits. El rei sobre el qual planteja el record de què va fer Alfons XIII no vol precipitar-se ni evidenciar la seva posició."
Llavors la pregunta que ens fem és... Que va fer Alfons XIII?
A principis del segle XX, Espanya estava patint una inestabilitat del sistema liberal, per culpa de la crisi dels partits dinàstics, la crisi econòmica, la conflictivitat social que hi havia i el problema del Marroc en què el rei, Alfons XIII, n'estava implicat.
Tot això va conduir al cop d'estat que Primo de Rivera va fer, segons ell com una solució per posar fi a la crisi política i a la conflictivitat social que travessava el país. El rei va acceptar a la dictadura i li va donar suport.
Però a principis d'any del 1930, l'oposició contra la dictadura va créixer, cosa que va fer que l' Alfons XIII, decidís optar per retirar la confiança al dictador, qui finalment dimitir.
El 12 d'abril del 1931 es van celebrar eleccions municipals, i es van presentar com un plebiscit a favor o en contra de la monarquia, on els resultats electorals van evidenciar que una bona part de l'electorat havia apostat per un canvi de règim.
Així que el 14 d'abril es va anant proclamant la República per ciutats del país, i Alfons XIII va renunciar la potestat reial i va abandonar el país en direcció a l'exili.
... Tornem a l'actual Espanya, avui en dia hi ha els partits de dretes (destacant el PP) que tenia majoria absoluta, i dóna suport a la monarquia i els partits d'esquerres (PSOE, com a partit dins el bipartidisme i Podemos un nou partit que és contrari a la monarquia, a més a més que en les últimes eleccions es va demostrar que té el suport d'una majoria notable del poble); depenent dels pactes que es facin entre els partits durant aquests dies, no és del tot segur que el partit guanyador, però que no té majoria per poder governar, el PP, sigui qui governarà.
Per aquesta raó Felip VI, rei d'Espanya no vol evidenciar la seva posició, ja que perilla, i fent-ho podria ser que acabés com Alfons XIII.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada